Gombaszögi Irén

Életrajz
Színházi szerepek
Foto
Szakirodalom

Gombaszögi Irén Színésznő

Született:
18??. ? ? . Budapest, Magyarország
Elhunyt:
1967. április ?. New York, N.Y. USA

Áttekintő életútja:

A Gombaszögi nővérek

Négyen vannak a Gombaszögi testvérek, és imádják egymást. Mind a négyen a színház rajongói, sőt, mindannyian színpadra is kerülnek, de közülük azonban csak kettő csinál igazi karriert, Ella (Elluska) és Frida (Frici). Pedig a legidősebb testvér, Margit talán a legszebb és legtehetségesebb közöttük, de ő sajnos hamar abbahagyja a színpadi szereplést, és ráadásul fiatalon, alig 44 esztendősen távozik az élők sorából. Irén, a legkisebbik Gombaszögi lány 1916-tól szerepel színpadokon, jobbára nővéreik oldalvizén, egészen a Nemzeti Színház-tagságig eljutva, ám számára a színház világa nem sok babért terem. Visszavonul a pályától, majd férjével 1938-ban kivándorolnak Amerikába, és Irén ott is zárja le földi életét, sok-sok ével később. Elluska és Frici a Gombaszögi lányok közül a legnépszerűbbek és legsikeresebbek. Korán kezdik a pályájukat, Ella, mint remek komika, Frida pedig drámai alakításaiban tündököl.

A Tündérlaki lányok és Gombaszögiek

A Tündérlaki lányok hárman voltak, kettő közülük tisztességes, a harmadik nem - írja Heltai Jenő társadalmi vígjátékában, amely az azonos nevű novellájából készült. A színházi premier után nem sokkal már egész Pest arról nyelvel, hogy tulajdonképpen a Gombaszögi nővérekről mintázza a lányokat Heltai. Mint minden pletykában talán ebben is van igazság és félreérthető hamisság. Egyértelműen erről Heltai sohasem nyilatkozik. Az viszont igaz, hogy Heltai téma előzményeként, "Az utolsó bohém"-ból ismert Sárvári lányok történetét is némiképp beleszövi a Tündérlaki lányok színpadi változatába. (lehet, hogy a Sárvári lányokat mintázza a Gombaszögiekről?) Igaz a Sárvári lányok négyen vannak, egy édesanyjukkal is tetézve, és három él "tisztességtelenül" vigyázva a negyedik legkisebb húguk tisztességére, mindez a Tündérlakiaknál megfordul. Ott viszont a két tisztességes lány ridegen önző, míg a tisztességtelen pedig maga az önfeláldozó szeretet és felelősségtudat. Miután a darab az erkölcs, a kispolgári élet álszent harmóniájának parabolája, mondanivalójának súlya is e gondolatok köré sorakozik, nehéz és kissé erőltetett ezek után egyértelműen párhuzamot vonni Heltai témaválasztása és a Gombaszögiek között, bár sokan mégis megteszik a korabeli jól értesült intim-pistáskodásnak hangot adva. Bár kétségtelenül vannak párhuzamok. Mondják Gombaszögi Margit az a "tisztességtelen" Tündérlaki, aki feladva önállóságát, és szépségét gazdaságra váltva biztosítja húgainak előmenetelét, és Frida és Ella akik haszonélvezői mindennek. És Irén? Irénről nem esik szó, s bár itt sántít a hasonlóság, ez már igazából senkit sem érdekel... Tehát egy korabeli pletyka továbbélése? Vagy mégis igaz lenne?

Gombaszögi Irén

Gombaszögi Frida, Ella, Margit legkisebb testvérhúga. A Gombaszögi lányok között a negyedik. A Színészakadémiát 1916-ban végzi el. Fellép a Budai Színkörben, majd 1917-18-ban a Magyar és a Király Színház tagja lesz. A tanítónőt játssza a Budai Színkörben 1916 szeptemberében. Ugyanazon év novemberében a Magyarban Bíró Lajos Sárga liliomában mutatkozik be.
1918-ban játszik a Fasor Kabaréban is, aztán a Nemzeti Színház szerződteti. Föllép "A dada" Elzájaként (1918). Miután erős nyomot nem hagy: kiválik a színházból, 1920-28-ban az Unió Rt. kötelékében a Király, a Magyar, az Andrássy úti és a Belvárosi Színházban szerepel, majd az Unió Rt. bukása után is marad a színházaknál. 1929-1935 között ismét a Nemzeti Színház tagja. 1933-36-ban a Víg- és a Belvárosi Színházban játszik. Elég korán lép le a deszkákról, ahol azért, valljuk be, számára nem sok babér terem. 1929 karácsony előnapján összeházasodik dr. László Ernő orvossal. Azzal a dr László Ernővel, aki testvérének Fridának a kezelőorvosa, aki a Frida ellen elkövetett merénylet kapcsán kerül a családdal kapcsolatba. Irén a házasságkötését követően visszavonul a pályától.
Később 1938-ban kivándorolnak az Egyesült Államokba. New Yorkba, és ott orvosi praxist folyatató férjével él tovább. Ám férje egy nap vállalkozásba kezd. Rövidesen a dr. László-féle kozmetikai cég a világ nagyáruházainak szépítőszereket áruló osztályán a Dior, a Givenchy mellett keresett termék akkoriban. Irén nyaranta már özvegyen is a francia tengerparton lévő villájában időzik, barátait vendégül látva, közöttük Greta Garbot, Nat King Cole-t.
1963 és 1966 nyarán látogatást tesznek Budapesten. Az utolsó látogatást követő évben hunyt el 1967-ben New York-ban.

© 2003 www.szineszkonyvtar.hu