Paulay Erzsi

Életrajz
Színházi szerepek
Foto

Paulay Erzsi Színésznő

Született:
1886. december 16. Budapest, Magyarország
Elhunyt:
1959. június 26. Valenza, Olaszország

Életrajza:

Adatok:

1904 - Színiakadémiai végzése
1904-1923 - Nemzeti Színház tagja
1923 - a Nemzeti Színház örökös tagja
1923 - férjhez megy és visszavonul a pályáról
1937- a Nemzeti Színház tiszteletbeli tagja
1959 - halála


Életútja részletesebben

Paulay Ede (1836-1894) a nagyhírű igazgató, és Paulayné Adorján Berta színésznőnek (1864-1941) két gyereke született, ideálisan egy leány és egy fiúgyermek. Paulay Erzsi nyolc éves, amikor atyját elveszíti. Édesanyja, aki igazgatóné idejére felfüggesztette a színészi mesterséget, kénytelen ismét munkába állni, mert a színház működése során, férje elhunytakor, épp szerény életkörülmények adódtak. Tusi néni, ahogy szólították kollegái, a vidéket járja inkább, nem túl erős színészi képességeit kamatoztatni, dalesteken, kisebb darabokban. Leánya a kivételes szépségű, és igen szépen csengő magyarsággal beszélő Erzsi 1904-ben érkezik a Nemzeti Színházhoz a Színiakadémia elvégzését követően - Somló Sándor szerződteti. "Nem volt olyan jó színésznő, mint amennyire szembe dicsérték, de jobb volt annál, amilyennek a háta mögött mondták" - járta róla kollegái körében. Jelenléte azonban adott pillanatban hiányt pótol a Nemzetiben. A modern vígjátékokban sokkal inkább otthon van, mint a tragédiákban. A hiányzó bensőségességet, belülről jövő őszinteséget, méltón tudta pótolni káprázatos megjelenésével és értelmességével.
Játéka pátoszos, recitáló jellegű a színpadon, annak ellenére, hogy Paulay Erzsi brillírozott a próbák során, azonban színpadra lépve a lámpaláz eluralkodván rajta félelmében a szövegbe kapaszkodott és visszazuhant a már korábban felvett játékmodorba, ami miatt soha sem válhatott igazi színésznővé. Megélhetésből és nem belső átélésből színész, nem cél a színjátszás neki, hanem eszköz. Társadalmi életében azonban ragyog, végtelenül finom kedves és lehengerlően figyelmes táraságban. Kollégái imádták magánéletben, feljártak hozzá, s vacsorái, ebédei legendássá tették. Kezdetben Czárán Zoltán úrlovas felesége, születik egy fia ebből a házasságból, majd elválnak. 1923-ban hozzá megy gróf Vittorio Cerrutti olasz nagykövethez, és visszavonul a színháztól, s színjátszástól. A nagyvilág színpadán mozog, megfordul Pekingben, Moszkvában, Berlinben, Párizsban, Rióban, mint nagykövetné, s ebbéli szerepében nagy segítségére van nyelvtudása, tapintatos modora, és hallatlan empátiája. Hosszabb időn keresztül él Tokióban, Moszkvában, majd végezetül Rómában.
Visszavonulásának évében, 1923-ban a Nemzeti Színház örökös tagjává nevezik ki, majd 1937-ben a Nemzeti Színház tiszteletbeli tagjává választják.

© 2003 www.szineszkonyvtar.hu