Türk Berta

Életrajz
Tv és filmszerepek
Foto

Türk Berta Színésznő, kabaréénekesnő

Született:
1875. Bécs, Ausztria
Elhunyt:
1960. április 29. Sydney, Ausztrália

Életrajza:

Adatok:

1910 - Budapestre szerződik, a Folies Caprice tagja lesz
1910 - Rott Sándor felesége lesz
1918-1927 - a Kis Komédia tagja
1927-28 - a Komédia tagja
1935-1944 a Komédia Színház tagja
1946-ban megalapítja a Sörkabarét
1945-1948 - produkciókban fellép a Kamara Varietében,
1946 - a Népvarietében,
1946-1949- a Royal Revü Varietében
1949 - kivándorol leányához, Katóhoz, Ausztráliába
1960 - öngyilkosságot követ el.

Életútja részletesebben

Családja, gyerekkor

Türk Berta családjában számos pódiumművészt találni, így a fiatal tehetség igen korán, és szinte azonnal színpadra talál. Testvérbátyja, Max Türk cirkuszművész, zsonglőr, unokahúga: Lola Urban-Kneidinger, ismert német színésznő, sógora Karl Kneidinger, ismert osztrák és német színházi rendező.
Gyerekszínészként kezdi pályáját, a bécsi Lustspiel Theaterben, ahol többek közt partnere Hansi Niesevének is.

Türk Berta bécsi évei

Számos bécsi mulatóban énekel, és lassacskán a tündöklően szép kislánykából gyönyörű, és megejtően szép színésznő, sanzon- és kupléénekesnő lesz. 1907-ben a bécsi "Veneding in Wien" parkban, ami amolyan vidámpark a bécsiek számára, szóval ebben a parkban volt akkoriban egy "Bijou" nevű mulató, ahol egy napon Türk Berta fellépett, mint új tag. Ebben a mulatóban, azonos műsorban lép föl későbbi férjével, a nagyszerű clowként emlegetett Rott Sándorral.Türk a német részben énekel, míg Rott a német műsor mellett a magyar műsorban is játszik. A műsor végeztével Türk Bécsben marad, Rott visszautazik Budapestre.

Türk Berta Budapestre kerül

Az élet úgy alakul, hogy Türk Bertát egy bécsi ügynök a budapesti Folies Caprice-hoz szerződteti, sanzon és kupléénekesnek. Ebben a színházban rendez Rott Sándor, aki felismeri benne a két évvel korábbi gyönyörű szép leányt Bécsből, a Bijou-ból. A szerelem házassággal folytatódik 1910-ben, majd anya és többszörös nagymama lesz sok-sok év múlva. Türk továbbra is színpadon énekel, miközben négy gyermekét neveli.
Nagy siker a "Türk Berta mulat" című jelenet, amelyben lehengerlően mulat, cigányoz, pezsgőz. Ezzel a számmal országos ismertséget szerez.

Türk Berta, mint édesanya

Rott Richárd az elsőszülött gyermek nem lett színész, Riki becenévre hallgat, a tudományok világa vonzza, remek író és matematikus válik belőle. István mérnök lesz, Panci fia, akit egyébként Ferencnek hívnak, színész lesz. Panci külföldön érvényesül, zavarja, hogy édesanyja és édesapja ismert budapesti sztárok, fél az összehasonlítgató szemlélettől, és kezdetben a berlini Grosser Schauspielhausban játszik, és ott Ábrahám Pál operettjeit viszi sikerre, majd Buenos Airesbe kerül, Dél-Amerikába. Kató lánya is színésznő lesz. Hosszabban időz Sydneyben, és idővel az ausztráliai magyar színjátszást erősíti. Később egy tehetős ausztrál vállalkozó feleségeként felhagy a színjátszással. 1949-ben Türk Berta ide, leánya birtokára, érkezik meg Budapestről, és itt él haláláig.


Szakirodalom

Nagy Endre: A kabaré regénye - Nyugat kiadása, Bp., 1935
Rott Sándor: A "KIS ROTT"-ról - Budapest, 1941. Szerzői magánkiadás.

© 2003 www.szineszkonyvtar.hu